Nama nak gempak kan. Fritters. Sekali cekodok je pon.
Beberapa hari lepas sis rasa mood swing sangat. Rasa malas
makan. Suami cadangkan itu taknak, cadangkan ini taknak. Makan luar taknak.
Sebenarnya mula-mula nak buat chicken chop tapi ayam tu keras ketung la pulak
masa balik kerja. Jadi, suami cadangkan potato fritters ni sebab sis pernah
tunjuk dekat dia resepinya tapi tak terbuat lagi. Benda ni dah lama viral Cuma
tulahhh. Malas..rasa pernah buat sekali tapi tak jadi sangat rasanya. Sudahnya
malas nak repeat tapi Allah dah maktubkan. Jadi, terjadilah hari ini.
Resepi asal tak letak ayam. Tapi sis gigih jugak blender
ayam guna blender kering tu sebab suami suka apa-apa sahaja masakan ayam.
Kiranya jadi macam ayam kisar lah. Tapi tak letak banyak pun. Itu sahaja ayam
yang mampu dikeluarkan. Yang lain beku.
Tapi kan, sebenarnya bila letak ayam, rasa fritters ni macam
begedil pun ada. Nice lah. Kalau letak daging kisar Ramly tu pun macam enak
jugak.
Ok, let’s check it out resepinya. Amatlahhhh mudah
kawan-kawan sekalian.
Bahan-bahan :
1. Kentang – 4 biji
2. Tepung jagung – 5 sudu makan
3. Tepung gandum – 4 sudu makan
4. Telur – 3 biji
5. Ayam kisar – seketul bahagian dada
6. Sedikit lada sulah
7. Sedikit garam
Cara-cara :
1. Sagat kentang sampai panjang-panjang. Jangan lupa basuh
dulu sebelum sagat. Kalau tak jadi berayaq tak sangga.
2. Campurkan je semua bahan macam korang buat jejemput.
3. Lepastu goreenggggg…. Masa letak dekat kuali tu tekan
sikit bagi leper sikit, untuk masak sekata.
4. Dan, siap! Enak dimakan bersama sos cili & mayo!
Jadi, pada malam itu, kami tak makan nasi. Sedap lah
hai!
No comments:
Post a Comment