Saturday, November 2, 2019

Resepi Potato Fritters @ Jejemput Kentang


Nama nak gempak kan. Fritters. Sekali cekodok je pon.
Beberapa hari lepas sis rasa mood swing sangat. Rasa malas makan. Suami cadangkan itu taknak, cadangkan ini taknak. Makan luar taknak. Sebenarnya mula-mula nak buat chicken chop tapi ayam tu keras ketung la pulak masa balik kerja. Jadi, suami cadangkan potato fritters ni sebab sis pernah tunjuk dekat dia resepinya tapi tak terbuat lagi. Benda ni dah lama viral Cuma tulahhh. Malas..rasa pernah buat sekali tapi tak jadi sangat rasanya. Sudahnya malas nak repeat tapi Allah dah maktubkan. Jadi, terjadilah hari ini.
Resepi asal tak letak ayam. Tapi sis gigih jugak blender ayam guna blender kering tu sebab suami suka apa-apa sahaja masakan ayam. Kiranya jadi macam ayam kisar lah. Tapi tak letak banyak pun. Itu sahaja ayam yang mampu dikeluarkan. Yang lain beku.
Tapi kan, sebenarnya bila letak ayam, rasa fritters ni macam begedil pun ada. Nice lah. Kalau letak daging kisar Ramly tu pun macam enak jugak.


Ok, let’s check it out resepinya. Amatlahhhh mudah kawan-kawan sekalian.


Bahan-bahan :

1. Kentang – 4 biji
2. Tepung jagung – 5 sudu makan
3. Tepung gandum – 4 sudu makan
4. Telur – 3 biji
5. Ayam kisar – seketul bahagian dada
6. Sedikit lada sulah
7. Sedikit garam


Cara-cara :

1. Sagat kentang sampai panjang-panjang. Jangan lupa basuh dulu sebelum sagat. Kalau tak jadi berayaq tak sangga.

2. Campurkan je semua bahan macam korang buat jejemput.



3. Lepastu goreenggggg…. Masa letak dekat kuali tu tekan sikit bagi leper sikit, untuk masak sekata.




4. Dan, siap! Enak dimakan bersama sos cili & mayo!





Jadi, pada malam itu, kami tak makan nasi. Sedap lah hai! 

No comments:

Post a Comment